Domov kvačkanje Kvačkanje je umetnost in rokodelstvo

Kvačkanje je umetnost in rokodelstvo

avtor Jadranka Smiljić

Ko magična palčka – kvačka – in preja kvačkajo boljši svet

Kvačkanje ni le spretnost, temveč prava umetnost, ki nosi v sebi bogato tradicijo. Gre za veščino, ki se je skozi stoletja prenašala iz roda v rod, od babic do vnukov, in ohranja svoj čar v današnjem hitrem tempu življenja. V tem članku bom raziskovala, zakaj je kvačkanje več kot le preprosto ustvarjanje, temveč tudi način za izboljšanje sveta, sprožanje zanimivih pogovorov, izražanje občutkov, prinašanje veselja, spodbujanje domišljije in celo opravljanje dobrih del.

“Kvačkanje je kot molitev z rokami”

1. Nedvomno kvačkanje dela svet boljši

Kvačkanje je prava terapija za dušo in telo. Ko se poglobimo v to umetnost, se osredotočimo na ustvarjanje nečesa lepega in funkcionalnega. Izzivi, ki jih prinaša kvačkanje, nas učijo potrpežljivosti, vztrajnosti in natančnosti. Vsaka ustvarjena stvar nosi v sebi del naše pozitivne energije, in ko te izdelke podarimo ali prodamo, se ta pozitivna energija razširi na druge. Tako kvačkanje deluje kot verižna reakcija dobrega, ki se širi v svet.

“Ročna dela so način, kako dušo povežeš s srcem.”

vir slike: Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

2. Kvačkanje sproži zanimive pogovore ob večerji

Kvačkanje je odličen način, da sprožimo zanimive pogovore ob večerji ali pri druženju s prijatelji. Ljudje se pogosto sprašujejo, kako nastanejo čudovite vzorce in oblike iz preprostih niti. To pa vodi v razprave o tradiciji kvačkanja, uporabi izdelkov ter izmenjavi izkušenj in nasvetov med kvačkaricami. Kvačkanje tako združuje ljudi in spodbuja skupnostni duh.

“S kvačkanjem ustvarjamo spomine, ki se prenašajo iz generacije v generacijo”

vir slike: Photo by Kelsey Chance on Unsplash

3. S kvačkanjem čutimo

Kvačkarice ne ustvarjajo samo izdelkov, temveč tudi občutke. Ko končamo projekt, smo polne ponosa nad svojim dosežkom. Občutimo izpolnjenost in zadovoljstvo, saj smo svojo ustvarjalnost prenesle v fizično obliko. Prav tako pa je nekaj posebnega v tem, ko kupec izve, da je izdelek, ki ga je kupil, unikaten in da je kvačkarica vložila veliko ročnih ur v njegovo izdelavo. To poveča vrednost izdelka in daje občutek povezanosti med ustvarjalcem in kupcem.

“Kvačkanje je čarobnost v vsaki petlji.”

vir slike: Photo by Oscar Helgstrand on Unsplash

4. Kvačkanje prinaša veselje

Kvačkanje ni le za babice in starejše generacije. Vse več ljudi, tudi mlajših, se obrača k tej umetnosti, da bi našli sprostitev in veselje. Izdelava unikatnih kvačkanih figur za odrasle ali topel plet na ženskih ramenih prinaša neizmerno veselje. Barve, teksture in oblike kvačkanih izdelkov nas navdihujejo in osrečujejo.

Navdušeni ljubitelji ročnih del si lahko izberejo kvačkane plete, šale v trgovini kvacka.si, kjer se skriva prava zakladnica barv in tekstur, ki vas bodo ogrela.

5. Kvačkanje je novodobna joga

Kvačkanje je kot neka vrsta meditacije. Ko se poglobimo v proces, se osredotočimo na vsako petljo in gibanje kvačke, kar nam pomaga odpraviti vsakdanji stres. Kvačkanje deluje kot terapevtski postopek, ki nas pomirja in nas poveže s samimi seboj. Magična kvačka nas odpelje v svet, kjer se lahko osredotočimo le na trenutek.

Spodnja povezava vam bo pokazala kako uživam kadar kvačkam.

https://www.instagram.com/reel/CnwQZNLDz95/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

6. Kvačkanje nam spodbudi domišljijo

Pri kvačkanju ni omejitev. Medtem ko si izmišljamo nove vzorce in oblike, nas kvačkanje popelje v domišljijski svet kreativnosti, kjer je vse mogoče. Kot je nekoč dejal Walt Disney, “If you can dream it, you can do it” (če lahko sanjaš, lahko narediš). Ta citat nas spodbuja, da verjamemo vase in svojo ustvarjalno moč, kar je še posebej resnično pri kvačkanju.

“Kvačkanje je umetnost ustvariti nekaj iz nič.”

vir slike: Photo by Karina L on Unsplash

7. S kvačkanjem delamo dobra dela

Kvačkanje ni le osebno zadovoljstvo, temveč lahko tudi prispeva k dobrodelnosti. Kvačkarice pogosto ustvarjamo kapice, copatke za novorojenčke, kvačkane hobotnice za nedonošenčke ali odejice za invalide. Poleg tega se kvačkarice združimo in ustvarijo Guinnessov rekord s kvačkanjem največje svetovne zbirke kvačknih izdelkov v C2C tehniki. To nam kaže, da je naše delo na tem svetu smiselno, tako kot ga naredimo.

vir slike: Miran Klavora

V zaključku lahko rečem, da je kvačkanje resnično umetnost, ki presega le ročno delo. Je način izražanja, povezovanju, terapevtska dejavnost, vir veselja in možnost za dobra dela. Tako kvačkanje nosi s seboj globoko tradicijo in duhovno vrednost ter nas spomni, da lahko s preprostimi nitmi in kvačko ustvarimo nekaj, kar polepša svet.

Raziskali smo, zakaj je kvačkanje tako posebno, zdaj pa vas vabimo, da odkrijete tudi čarobnost mojih kvačkanih izdelkov. Ne glede na to, ali iščete darilo za posebno osebo ali želite svoj dom okrasiti s pristnimi ročno izdelanimi kvačkanimi dodatki, vas vabimo, da si ogledate mojo ponudbo.

En topel kvačkarski pozdrav,

Jadranka Smiljić

You may also like

Naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več

Spletni piškotki