Domov ostalo Ljubezen do ročnih spretnosti – moja zgodba

Ljubezen do ročnih spretnosti – moja zgodba

avtor Jadranka Smiljić

Bila je mala deklica po imenu Jadranka, ki je že od zgodnjega otroštva gojila strast do ročnih del. Občudovala je barvite nitke, tkanine in čudovite vzorce, ki jih je videla pri mami. Mama je bila spretna kvačkarica in pletilja ter je s svojimi čudovitimi ustvarjalnimi izdelki navduševala vso družino.

Jadranka je pogosto preživljala ure ob mamini in kuhinjski mizi, opazovala njeno spretnost in se učila. Z vsakim novim vzorcem, ki ga je osvojila, je rasla tudi njena strast in želja po ustvarjanju. Z vsako šivanko in vsako kvačkano zanko je čutila, kako se njena kreativnost in spretnosti razvijajo.

Moji začetki – gobelini

Vendar pa je bila njena družina skeptična glede njene strasti do ročnih del. Menili so, da je to zgolj izguba časa in da bi morala usmeriti svojo energijo v bolj “koristne” stvari. Njena mama je želela, da se osredotoči na študij, oče je bil prepričan, da so ročna dela zgolj hobiji, ki nimajo prave vrednosti.

Ko je Jadranka odrasla in spoznala fanta, je pričakovala, da jo bo razumel in podpiral pri njeni strasti. Toda na žalost je bil njen fant še bolj kritičen do njenega ustvarjanja. Poniževal jo je, ji govoril, da ni vredna, ker “samo” šiva in kvačka. Njegove besede so jo bolele in v njej se je začel zbujati dvom.

Kljub vsem nasprotovanjem in poniževanjem je Jadranka našla tolažbo in svobodo v svojem skritem kotičku. Ko so vsi spali ali ko je bila sama doma, je prižgala luč, izvlekla svoje šivalne pripomočke in se poglobila v svoje ustvarjanje. Ob vsaki petlji in vsaki kvačkani zanki je pozabila na dvome in se zazrla v čudovite podobe, ki so nastajale pred njenimi očmi.

Njeno delo je bilo tako izjemno, da se je kmalu začelo širiti po spletu. Ljudje so občudovali njene gobeline, kvačkane vzorce in čudovite kreacije. Jadranka je začela prejemati sporočila podpore in pohvale, ki so ji dale pogum, da je začela razmišljati drugače.

Postopoma je spoznala, da je vredna in da je njena strast za ročna dela prava in dragocena. Svojemu fantu je povedala, da se ne more odreči svojemu ustvarjanju, ker je to del nje.

Jadranka je vztrajala in nadaljevala svojo pot ročnih del. Sčasoma je njeno delo postalo priznano in cenjeno. Ustanovila je svojo lastno blagovno znamko, kjer je prodajala svoje izdelke in poučevala druge, kako izvajati ročna dela. Njena strast je postala vir navdiha za mnoge ljudi, ki so se prepoznali v njeni zgodbi in si upali slediti svojim sanjam, ne glede na nasprotovanje in dvome drugih.

Jadranka je dokazala, da je mogoče doseči nemogoče, če sledimo svojim strastem in verjamemo vase. Njeno ustvarjalno potovanje je postalo zgodba o vztrajnosti, samopotrjevanju in ljubezni do ročnih del, ki se bo zapisala v srca mnogih.

Guinnessov rekord

En topel kvačkarski pozdrav,

Jadranka Smiljić

Naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več

Spletni piškotki